16 грудня 2021

Інвестиційний паспорт Зеленського – фільчина грамота та шулерство

Інвестиційний паспорт, який анонсував Зеленський під час виступу в Раді, – це фільчина грамота. За задумом президента, кожен українець, який народився під час його каденції, отримує економічний паспорт, на який крапатимуть гроші, які потім можна буде витратити на навчання тощо. Але головне питання у тому, де зараз взяти на це кошти. Передбачається, що кошти будуть поповнюватись від рентних платежів, тобто від користування надрами. Зеленський навіть обіцяє, що таким чином олігархи будуть інвестувати у майбутнє дітей.

Механізм нарахування коштів за цією схемою та абсурдність ідеї співзасновник Центру національної стійкості та розвитку Олександр Данилюк пояснив у подкасті з Ларисою Губіною на «Система інфо».

«Це фільчина грамота. Звідки береться ресурс? Це буде рента з якихось корисних копалин. Зараз цю ренту спеціально збільшують. За ідеєю, кошти повинні йти до державного бюджету. Чому тоді їх не пустити на допомогу тим, хто зараз потребує: військовим, пенсіонерам? Замість цього робиться унікальна штука – вони на гроші від ренти купують державні облігації. А відсотки з цих облігацій вже дорослі люди з паспортом по-зеленськи отримають колись там собі на картки. Тобто виходить, що ресурс один і той самий. Зараз він використовується також, – напевно, на ці відсотки і будують дороги, але кажуть, що грошей немає. Так само і через 10–15 років грошей для дітей не буде. Якщо ти інвестуєш кудись, у фонд, наприклад, який буде розвивати економіку, і там створюється додаткова вартість, тоді її можна розподіляти між людьми. А фонд, який купуватиме облігації у Міністерства фінансів, – це шулерство чистої води», – наголосив Данилюк. 

Всі ці ідеї показують, що на перший план зараз виходять пріоритети Зеленського, а не народу. Все, що ініціює влада нібито з турботою про населення, насправді спрямоване на підвищення рейтингу президента.