Справедливість
Аналітика
29 листопада 2021

Перші кроки після запуску Бюро економічної безпеки

Керівник Бюро економічної безпеки Вадим Мельник запропонував повернути в Кримінальний кодекс статтю про фіктивне підприємництво. За його словами, «це та стаття, що дає прямий інструмент боротьби з системними кримінальними проявами». У цьому ракурсі варто нагадати, що при створенні БЕБ ключовою ідеєю було переформатування стилю роботи відповідного органу публічної влади з «силового» на «інтелектуальний». Іншими словами, Бюро мало значно відрізнятися від податкової міліції. Проте, як спостерігається, ідея залишилась ідеєю, відрізняючись від реальності.

 

Нагадаємо, у вересні 2019 року вступив в силу Закон про декриміналізацію фіктивного підприємництва. Причина – саме через застосування статті 205 податкова міліція роками тиснула на бізнес. Механізм тиску був наступним: податкова міліція відкривала кримінальне провадження за статтею «фіктивне підприємництво», процесуально створюючи можливості для збору інформації про компанію. Далі – перекваліфіковували склад злочину на «умисне ухилення від сплати податків» і формували додаткове податкове навантаження на бізнес. При цьому, не варто забувати про корупційну складову, що була гвинтиком у зазначеному механізмі тиску на бізнес.

 

Позиція Центру національної стійкості і розвитку наступна – повернення статті про фіктивне підприємництво стане черговою законодавчою помилкою. Наші експерти добре обізнані щодо тиску на бізнес, а тому виступають проти повернення відповідної статті до Кримінального кодексу.

 

При цьому, 24 листопада 2021 року Розпорядженням Кабінету Міністрів України було запущено Бюро економічної безпеки. Варто зауважити, що в рамках продовження програми stand-by і виділення траншу від МВФ у розмірі 699 млн доларів одним з намірів був запуск БЕБ і ліквідація ДФС до кінця грудня 2021 року. Що цікаво, запуск БЕБ передбачався також угодою з МВФ від червня 2020 року і в строки до кінця 2020 року. Незалежність конкурсної комісії та аполітичність процесу їх роботи мали бути пріоритетом. Проте не стали.

 

Процес відбору керівника БЕБ став цілком прогнозованим. Більше того, руками конкурсної комісії не допущено до участі в конкурсі окремих кандидатів. Серед них – колишній секретар РНБО та міністр фінансів Олександр Данилюк, який мав колосальний досвід і профільну освіту, отриману в США. Проте конкурсна комісія, контрольована Офісом Президента, по формальній причині його не допустила. 
Підсумовуючи, новий орган правопорядку – БЕБ – нарешті запущено. Їм надано основну і додаткову підслідність (законопроект №3959-1), змогли набрати мінімально потрібну кількість співробітників, а також виділено приміщення для їхнього розміщення. Однак, існують сумніви в ефективності роботи Бюро, адже переважна більшість набраного персоналу працювала в ДФС, керівник БЕБ просить повернути потенційно корупційні статті до Кримінального кодексу, а політики намагаються знайти важелі впливу на цей орган правопорядку.