Державне управління
Відео
10 червня 2021

«СБУ проти контрабанди – як козла поставити охороняти капусту», – Данилюк

Коли з контрабандою борються ті, хто її «дахує», як це є зараз, – вона тільки процітає. Ситуацію можуть змінити лише системні зміни і люди, які здатні їх впровадити. І зробити це цілком можливо вже зараз.

На цьому в ефірі «Україна 24» наголосив співзасновник Центру національної стійкості та розвитку, ексміністр фінансів та екссекретар РНБО Олександр Данилюк.

Як приклад того, що це можливо, він назвав зміни, які відбулись у системі відшкодування ПДВ у 2016-18 роках, коли він був Міністром фінансів.

«Впровадження моделі прозорого відшкодування ПДВ дозволило зекономити бізнесу 12 мільярдів гривень на рік. Це і означає – системна зміна», – пояснив він.

На коментарі учасників ефіру про те, що для боротьби з контрабандою потрібно, щоб запрацювали скануючі прилади на митниці, Данилюк відповів, що сканери не допоможуть, тому що з контрабандою бореться СБУ, яке її і «дахує».

«Я Президенту в 2019 році запропонував: давай я буду займатись на базі РНБО боротьбою з контрабандистами. В мене є система. Що сказав Президент? – «Нехай цим буде займатись СБУ. СБУ!!! Це козла поставити охороняти капусту! Ті, хто кришують контрабанду за ці два роки і «побороли» контрабанду!», – наголосив він.

Нагадаємо, у 2016-2018 роках Олександр Данилюк перебував на посаді Міністра фінансів. В цей період була впроваджена нова система адміністрування ПДВ. Згідно з нею, замість закритих реєстрів ПДВ, які велись податковою, був введений відкрий реєстр на вебсайті Мінфіну з автоматичним механізмом виплат без жодних додаткових погоджень.