Справедливість
Заяви
15 вересня 2021

Заява Центру щодо блокування судової реформи

Сьогодні у країні реалізовується сценарій блокування процесу формування Етичної ради – механізму очищення Вищої ради правосуддя, від якого залежить майбутнє судової реформи.

Відповідно до закону Етична рада складається з міжнародних представників, які вже делеговані, і суддів, кандидатури яких делегує Рада суддів. Однак Рада суддів не делегувала своїх представників до Етичної ради, заблокувавши процес. Більш того, Голова Верховного Суду реалізує план дій зі скасування судової реформи через дискредитований Конституційний Суд. Як наслідок, очищення судової системи опинилось під загрозою.

У зв’язку із цим ми, співзасновники Центру національної стійкості та розвитку, звертаємося до Голови Верховного Суду і глав Касаційних судів із вимогою припинити шантажувати всю країну через небажання втрачати владу і вплив. Часи, коли очільники судової влади, так звані судові генерали, впливають на делегатів З’їзду суддів, формують свій склад Ради суддів і Вищої ради правосуддя, шантажують політиків і всю країну, мають бути припинені.

Пане Президенте України та панове представники Офісу Президента, припиніть реалізовувати спільний із суддівськими кланами сценарій і напрацьовувати домовленості щодо зупинення тих змін, які були ініційовані на вимогу українців. Закликаємо вас, пане Президенте, не позбавляти українців права на справедливість.

Нагадуємо, що Центром була розроблена та запропонована владі повноцінна судова реформа, яка би не дала можливості учасникам цього безкінечного серіалу скористатися подібним сценарієм для зупинення процесів очищення судової влади за участі міжнародних експертів та громадськості.